Nyheter

 • Klassikerseriens omslag klara!

  Klassikerseriens omslag klara!

  Arbetet med Klassikerserien går ihärdigt vidare. Efter att samtliga titlar skickats till Transsylvanien för att digitaliseras är vi nu i full färd med att korrekturläsa och sätta texterna. Samtlig omslag är klara och återfinns under fliken Alastor Klassiker.

  2019-04-02 21:14
 • Missa inte releasen för Nattens mänsklighet!

  Missa inte releasen för Nattens mänsklighet!

  Den 10/4 är det dags för release för Horace Engdahls essäbok "Nattens mänsklighet" som kommer ut på Alastor. Kom och skåla med oss under Kristinehovs kristallkronor!

  Läs mer…
  2019-04-02 20:50
 • Nytt nyhetsbrev!

  Nytt nyhetsbrev!

  Nytt nyhetsbrev om bland annat poesimässan och Horace Engdahls "Nattens mänsklighet".

  2019-03-22 21:05
 • Sveriges samlade press tar upp Alastors Engdahl-utgivning

  Sveriges samlade press tar upp Alastors Engdahl-utgivning

  Inte alla dagar Alastor figurerar i svenska morgontidningar. Såväl DN som Svenska Dagbladet plockar upp nyheten om vår kommande utgivning. (Obs att Rétif de la Bretonnes verk heter ”Paris nätter” och inget annat - den är ju från 1788. ”Revolutionens nätter” är Jan Myrdals urval som gavs ut för drygt 20 år sedan.)

  2019-03-15 21:11
 • Nytt nyhetsbrev mars 2019

  Nytt nyhetsbrev mars 2019

  Nytt nyhetsbrev ute! Allt om den kommande utgivningen, en lägesrapport om Klassikerserien samt vårens litteraturmässor!

  2019-03-14 20:57
 • Nytt nyhetsbrev från Alastor

  Nytt nyhetsbrev från Alastor

  Äntligen ett nytt nyhetsbrev från Alastor! Läs om Stockholms litteraturmässa den 14 april, kommande utgivning, världens mest dekadenta hotellrum & få esoteriska och symbolistiska konsttips.

  2018-04-13 22:58
 • Nytt nyhetsbrev ute!

  Nytt nyhetsbrev ute!

  Hösten är i annalkande och med den kommer Alastors höstböcker och Bokmässan. I nyhetsbrevet hittar du det senaste om Bloys Otrevligheter och Lesclides Diligensen från Lyon, om Klassikerseriens första titlar och om Bokmässan där vi i vanlig ordning bjuder till absintmingel men även skulle behöva en volontär som hjälper till i montern. Du hittar nyhetsbrevet här!

  2017-09-03 10:45
 • Nytt nyhetsbrev ute!

  Nytt nyhetsbrev ute!

  Nytt nyhetsbrev ute! Vi gläder oss över Paulina 1880s fina recensioner och stakar ut Alastors framtid. Kommande utgivning, klassikerserie, gåvoskrift till prenumeranter och mer därtill. Läs vänner, läs och häpna! Här hittar du nyhetsbrevet och här kan du prenumerera på det.

  2017-06-01 18:41
 • Paulina 1880 i BTJ-häftet

  Paulina 1880 i BTJ-häftet

  I BTJ-häftet nr 15, 2017 (ej på nätet) skriver recensenten Bertil Jansson väldigt fint om Paulina 1880:

  ”Paulina strävar efter att uppfylla religionens stränga krav på renhet och ett leverne fritt från synd, en ambition som står i bjärt kontrast och konflikt med den lust som hon erfar till det verkliga livets sinnliga och lustfyllda attraktioner. Konsekvenserna blir ödesdigra. Historien går suggestivt framåt genom Paulinas inre monolog. Språket flyter på ett utsökt sätt och precis som i tidigare översättningar ger Hillevi Hellberg oss ett ovärderligt förord med biografisk information och relevant litteraturhistorisk orientering.”

  2017-05-31 12:10
 • Paulina 1880 recenserad!

  Paulina 1880 recenserad!

  "Själva höjden i hur boken är formgiven blir också en påminnelse om höjden i Paulinas strävan. Till stor del saknas linjärt berättande, eller säg så här: vore jag akademiker skulle jag väl formulera något om att Jouve bryter det narrativa kontraktet. Bokens formgivning är exemplarisk in i val av typsnitt och den ljuvliga babyblå färgen till omslaget."

  En fin recension av Paulina 1880 – där Bokväsens sublima formgivning får uppmärksamheten den förtjänar – signerad Björn Kohlström. (I dessa tider när den statliga televisionen inte ens har 10 minuter i veckan till övers för litteraturkritik har vi desto större anledning att vara tacksamma över Kohlströms kvalitativa litteraturblogg.)

  2017-05-29 14:57
 • Paulina 1880 på väg

  Paulina 1880 på väg

  Om någon till äventyrs undrar vart den utannonserade Paulina 1880 tagit vägen kan vi meddela att den kom som planerat från tryckeriet men vi blev inte nöjda med omslaget. Som synes är det inte helt centrerat. Vi inväntar nu en ny tryckning som förhoppningsvis blir bättre - det excentriska formatet gör att det tagit lite längre tid än vanligt.

  2017-04-27 12:29
 • Till en Poet på tal om blommor

  Till en Poet på tal om blommor

  Med anledning av Ellerströms utgivning av Jesper Svenbros översättning av Rimbauds klassiska långdikt ”Vad poeten får höra när det blir tal om blommor” skriver en Kristoffer Leandoer en läsvärd understreckare på ämnet.

  Och i Evelina Stenbecks lyrikspalt i tidningen Norra Skåne kontrasteras Jesper Svenbros Rimbaud-översättning mot Alastors av den ojämförlige Elias Wraak:

  "Den andra översättningen finns i Rimbauds Samlade skrifter (2013), i översättning av Elias Wraak och utgiven på förlaget Alastor Press. Det är symptomatiskt för den samtida bokmarknaden att det är just två mindre förlag som gör den här typen av utgivningar. ellerströms bok är en liten pärla som verkligen väcker den entusiasm som Svenbro förmedlar med sin översättning.

  Framförallt eftersom Svenbro vinnlägger sig om att göra Rimbauds dikt tillgänglig för dagens läsare. Wraak har å andra sidan tagit sig an en smått otrolig uppgift. Han har översatt och kommenterat Rimbauds samtliga skrifter, från skolboksanteckningar till dikter och brev. Utgåvan är på nästintill 1000 sidor.

  Det är därför inte så märkligt att han inte lagt samma möda som Svenbro på att föra Rimbauds dikt till samtiden. Med det sagt: Wraaks översättningar är häpnadsväckande. Eleganta, roliga, fyndig och en njutning att läsa."

  2017-04-27 12:27
 • Bernur om Monsieur de Phocas

  Bernur om Monsieur de Phocas

  "Förlaget Alastor Press fyller förstås ett tomrum. Den aktuella utgivningen på de stora förlagen blir ju allt mer likriktad, och vår uppfattning om litteraturhistorien allt snävare. Här finns en alternativ litterär kanon, och det är upp till var och en att upptäcka den. Var och en av oss som uppskattar att vistas i denna atmosfär. Men det är också en farlig och destruktiv atmosfär."

  Sveriges bästa litteraturblogg Bernur har läst Monsieur de Phocas!

  2017-02-21 19:43
 • Phocas i Aftonbladet!

  Phocas i Aftonbladet!

  Carl-Michael Edenborg skriver förtjust om Monsieur de Phocas i Aftonbladet. Såväl formgivaren Susanne Johansson som översättaren Elias Wraak får välförtjänt beröm och själva romanen sammanfattas: "Monsieur de Phocas är kort sagt underbar: lyrisk, satanistisk, rolig, översvallande och mycket mycket dekadent."

  2017-02-21 19:34
 • Monsieur de Phocas recenserad!

  Monsieur de Phocas recenserad!

  "Den svenske översättaren Elias Wraak har utfört ett hjältedåd som lyckats återskapa sekelskiftets febriga värld, och jag har aldrig förr sett så många nya ordsammanställningar i en och samma roman. Fosforescerande själar, fasaväckande atavismer, kvasimonastisk djävulskap och embryoniska begär. Det är lysande!"

  Stor och jublande recension av Monsieur de Phocas i dagens Sydsvenskan. Gabriella Håkansson har skrivet en underhållande och insiktsfull essä om Lorrain, sekelskiftet 1900 och dekadensen. Läs den här!

  2017-01-15 18:05

Fler nyheter

Kalendarium 2019

10/4 Release för Nattens mänsklighet av Horace Engdahl på Kristinehovs Malmgård, Stockholm

 

8/5 Författarsamtal Horace Engdahl om Nattens mänsklighet på Hedengrens bokhandel, Stockholm

 

15/6 Release för Monsieur Venus på Rönnells antikvariat, Stockholm

 

26-29/9 Bokmässan i Göteborg