Absintmingel med Alastor Press

Absintmingel med Alastor Press

Missa inte Alastor Press absinmingel i vår monter på Bokmässan. Kom och dansa med den gröna fen, bläddra i dekadenslitteraturens klassiker och snacka symbolism med andra sekelskiftesentusiaster. I år bjuder vi på den provençalska Versinthe. Den är gulare i färgen än våra svenska sorter, smakar ganska starkt av anis och grumlar fint när man späder med vatten.

Väl mött i monter B04:47 kl. 17.30-19.00 torsdagen den 22/9!

Att dricka absint är en hel ritual. Den går att dricka endast utspädd med vatten men på 1800-talet drack man den alltid sötad. Det går att späda med söt likör, men oftare häller man vattnet över en sockerbit. Vattnet skall vara iskallt och droppas mycket långsamt ner i absinten, på så vis frigörs de gröna aromerna bäst. Precis som opium var drogen par excellence under sekelskiftet, ett beroende som tillåter exklusiv utrustning och en högtidlig, nästan sakral, ritual är absintens verktyg en studie i förfining. Över kristallglaset där absinten hällts läggs den platta absintskeden där sockret placeras. För att administrera vattnet har man sedan företrädesvis en absintfontän, en slags samovar med 2 eller 4 kranar som tillåter isvattnet att sakta droppa över sockerbiten och ner i absinten. Denna väntan där mer och mer av den friska doften sakta lösgör sig är en vital del av absintdrickandet.

Eftersom mässgolvet medför vissa logistiska begränsningar har vi inte med oss någon absintfontän, men vi bereder absintglasen allt eftersom minglet fortlöper med isvatten, absintsked och socker.

2016-09-12 13:15